کشف آثار زندگي کوچنشينان عصر مفرغ و دوره ساساني

چندي پيش در پي اعلام جهاد کشاورزي استان کرمان در هنگام عمليات خاکبرداري براي ساخت سد هنزاف بافت کرمان و گزارش به اداره کل ميراث فرهنگي کرمان، اين اداره کل عمليات کاوش اضطراري براي نجاتبخشي اين محوطه تاريخي را آغاز کرد.

سرپرست هيات کاوش نجاتبخشي هنزاف بافت در گفت و گو با ميراث آريا(chtn)، گفت: سال گذشته هنگام عمليات سدسازي در منطقه هنزاف شهرستان بافت، به طور اتفاقي آثاري از يک گورستان تاريخي کشف که موضوع به اداره کل ميراث فرهنگي استان کرمان اعلام شده و بلافاصله عمليات سدسازي متوقف شد.

«نصير اسکندري» با اشاره به اينکه کار کاوش اضطراري در منطقه توسط تيم هفت نفره از اواسط تيرماه امسال به مدت يک ماه انجام شد، افزود: با شروع کار، بررسي تخصصي باستان‌شناسي براي يافتن محوطههاي احتمالي بيشتر در محدوده پشت سد را آغاز کرديم که منجر به شناسايي 2 محوطه استقراري در اين محدوده شد.

وي با بيان اينکه اين 2 محوطه غير از محوطه گورستان بود که به طور کامل از بين رفته و در ابتدا تصور ميشد که تنها اين گورستان در منطقه مذکور قرار دارد، تصريح کرد: يکي از محوطههاي استقراري که مورد بررسي قرار گرفت در کنار گورستان و ديگري در 900 متري شمال آن واقع شده بود.

اسکندري اضافه کرد: ابتدا سه گمانه 10 در 10 به اميد يافتن گورهاي سالم در اطراف گورهاي تخريب شده زده شد که نتيجهاي نداشت و مشخص شد که گورستان به طور کامل تخريب شده است.

وي افزود: اشيا به دست آمده از محوطه گورستان در طول عمليات سدسازي که تحويل ميراث فرهنگي کرمان داده شد و همچنين يافته‌هايي از حفاريهاي غيرمجاز از اين محوطه که ضبط شدهاند در اداره کل ميراث فرهنگي استان کرمان نگهداري ميشوند.

سرپرست هيات کاوش نجاتبخشي هنزاف بافت اظهار داشت: 2 گمانه 10 در 10 محوطه استقراري کنار گورستان منجر به شناسايي آثار معماري و فضاهاي مسکوني مدور شکل مربوط به عصر مفرغ شد که همزمان و مرتبط با اين گورستان تاريخي بوده است.

وي با اشاره به اينکه آثار معماري و اشياي سفالي به دست آمده نشانگر زندگي کوچ‌نشينان است، تصريح کرد: براي اولين بار اين کاوش در محوطه‌اي مربوط به عصر مفرغ مربوط به کوچنشيني در جنوب شرق ايران انجام شد که اولين فصل کاوش در محوطه تاريخي هنزاف از اين نظر از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

اسکندري خاطرنشان کرد: گمانه 10 در 10 ديگري در محوطه دوم زده شد و آثار ديگري از زندگي کوچنشينان در اين محل به دست آمد که لايه‌هاي اوليه مربوط به دوره تاريخي (عصر ساساني) و در همان ترانشه لايههاي زيرين مربوط به عصر مفرغ نيز شناسايي شد.

وي با اشاره به اشياي سفالي، مفرغي و فضاهاي مدور معماري در اين محوطه گفت: به احتمال زياد اين محوطه نيز در ارتباط با محوطه گورستان بوده است.

سرپرست هيات کاوش نجاتبخشي هنزاف با بيان اين که در صورت عمل کردن جهاد کشاورزي به بخشي از تعهدات خود نظرات کارشناسي درباره اين محوطه تاريخي اعلام خواهد شد، افزود: در حال حاضر کاوش نجاتبخشي و آزادسازي منطقه انجام شده، آثار به دست آمده ثبت و ضبط شده و کار مستندسازي نيز به اتمام رسيده است.

اسکندري همچنين يادآور شد: ترانشههاي کاوش شده را به منظور حفاظت و پيشگيري از تخريب پر کردهايم.
122/







انتهای پیام/

کد خبر 1391061273